Entry: Pri sv. Kancijanu ob Soči 28.7.05Ana je letošnji teden v Škocjanu opisala takole:

11. julija 2005 smo mladi iz Kranja že drugo leto zapored obiskali San Canzian/Škocjan v Italiji. Že izkušnje lanskega leta so nam obetale krasne počitnice, a prebivalci mesteca ob Soči v gospoljubnosti presežejo vsa pričakovanja. Ganljiv sprejem ob prihodu, njihovo zaupanje, ko so nas dobesedno sprejeli medse kakor člane svojih družin, nam dali ključe svojih domov, pripravili skupni večer in nas obdarovali. Redili so nas kakor prašičke: pice, testenine, morske jedi, kruhki z olivnim oljem, najrazličnejšimi siri, olivami, popečeno zelenjavo in obvezno še kaj sladkega ali vsaj sadje. To so bile naše večerje. Vsa kosila v restavracijah je častil don Mauro, škocjanski župnik, in nas povabil še na "gelatto" (sladoled).

Obalno stražo na mivki smo se šli v Gradežu, kjer je morje tako plitvo, da se zvečer ponekod pojavijo kar majceni otočki. Tudi Sesljanski zaliv (Sistiana) smo spet obiskali. Morski valovi tu spodkopavajo pečine in ustvarjajo romantično ozračje. Svoje moči smo vložili v igranje odbojke na mivki in zdaj že tradicionalnega nogometa na milnici, ki je spet razgibal vse naše smejalne mišice.

Izobraževalne vsebine so obsegale kratek spehod po Trstu, ogled arheološkega muzeja v Ogleju, kjer smo se udeležili tudi slovesne sv. maše, ki jo je na praznik oglejskih zavetnikov sv. Mohorja in Fortunata daroval prefekt dr. Franc Rode, izlet z ladjico k Marijinemu božjepotnemu svetišču na otoku Barbana ter obisk največjega italijanskega pokopališča 1. svetovne vojne v kraju Redipuglia = Rdeče polje (naš kaplan je na tem pokopališču našel svojega soimenjaka - italijanskega vojaka 210. pehotne enote...).

Četudi so se naši predniki na soški fronti borili na nasprotnih straneh, je ta teden v Škocjanu spet dokaz, kako močne vezi lahko vera in dobrota spleteta med ljudmi. Upamo, da nas bodo naši italijanski prijatelji obiskali že letos, zato: "Nasvidenje - v nobeni naslednji vojni, ampak: v Kranju in prihodnje leto spet v Škocjanu!"


Pred Trstom

Na Barbani

Z Barbane

Angel Gabriel na konici stolpa stolnice v Gradežu
Križ v Gradežu, lapidarij ob stolnici

Sesljanski zaliv, pogled iz Devina
Na vojaškem pokopališču
Imena tisočev padlih vojakov
Pred odhodom domov
...še enkrat, prosim.

   1 comments

write my paper
August 2, 2016   10:42 PM PDT
 
Sochi is wonderful city. It is wort visiting. I would like to go there.

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments